torsdag 5. februar 2009

Tjälknøl

(5-7 pers)

1-1,5 kg dypfryst benfri oksestek

Lake:
1 liter vann
1 dl salt
1 ts sukker
1/2 - 1 ts svarte pepperkorn, grovknuste
15 einebær, grovknuste
1 laubærblad
evt. 1 oppskåret løk
evt. 1 ts tørket timian

Legg det dypfryste kjøttet i en ildfast ovnspanne/form. Sett det på nederste rille i stekeovnen som settes på 75-100 grader. Stikk gjerne inn termometer når kjøttet er tinet etter 2-3 timer. Kjøttet skal steke til sammen ca 10-12 timer avhengig av størrelsen og om du vil ha det rødt (kjernetemp 55-60), rosa (kjernetemp 65) eller gjennomstekt (kjernetemp 70-75)

Kok opp ingrediensene til laken og la den koke i kapt 4 minutter, Avkjøl laken litt.

Legg kjøttet i en passe stor for (f.eks brødform), eller i en dobbel plastpose. Hell i laken. Bruker du plastpose knyttes denne stramt og tett igjen. La lake og kjøtt bli helt avkjølt før det settes i kjøleskap. Hell laken av etter 5 timer, ellers blir kjøttet for salt.

Ved servering skjæres kjøttet i tynne skiver og serverers med tilbehør etter ønske, vi bruker fløtekokte poteter, stekt sopp og løk sammen med forskjellige grønnsaker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar